BEEF ADA / IRACHI ADA

BEEF ADA / IRACHI ADA

Hello internet !!!  Today we are here with an amazing evening snack. This is absolutely one of the unavoidable dish on our table during ramadan right from our childhood. The taste of crunchy outer layer & the beef filling is soooooo good that im in short of words to express our love towards this snack😌😌😌❤❤. And i love the shape of ada too which is made with the help of adapetti.( It is shown in the pictures below , which will be available in the local stores ). Do try this wonderful recipe & let us know how it was in the comment section below & do follow us for more exciting recipes.



Beef ada / irachi ada
*********************

Ingredients for dough
**********************

1) Maida ( all purpose flour ) - 1 cup
2) Salt - as required
3) Butter - 2 tbsp
4) Chilled milk - 1/4 cup

Method
*********

Put all ingredients together in a bowl & knead well to a soft dough . Let the dough rest for an hour.

Ingredients for cooking beef
*****************************

1) Beef - 1/4 kg
2) Garam masala - 1 sp
3) Turmeric powder - 3/4 sp
4) Salt - as required

Method
********

Put all ingredients together in a pressure cooker & cook well for atleast 5 whistles . When it is well cooked grind it  ( donot make paste ) or just shred the beef .

Ingredients for filling
**********************

1) Onion finely chopped - 1
2) Green chlliy chopped - 7
3) Chopped ginger - 1 small piece
4) Chopped garlic - 10 to 12 cloves
5) Turmeric powder - 1/2 sp
6) Chilly powder - 1/2 sp
7) Fennel powder - 1/2 sp
8) Garam masala - 1/2 sp
9) Chopped corriander leaves - 3 - 4
10) Chopped mint leaves - 2 stem
11) Oil - 2 tbsp
12) Grinded beef ( cooked ) - 1 cup
13) Lemon juice -  half of a lemon

Method
********

Heat oil in a pan & put onion , chopped ginger , garlic & green chillies . Saute it for a couple of minutes . Now add all masala powders into it ( 5 - 8 ). Saute it for a while & then add grinded / shredded beef into it. Put chopped corriander & mint leaves into it along with lime juice . When it is cooked well turn off the flame .
Filling is ready.
Now take a small amount of dough which we have already prepared & roll it . Place the rolled sheet in an adapetti ( showned in the picture below ) & put some filling in it & close the adapetti . Now you will get beef ada in the shape of the petti ( box ) . Take it out & deep fry in oil. Strain the excess oil in a tissue paper & serve hot with ketchup or hot sauce .

Step by step method with pictures
***********************************







ബീഫ് അട
************
മാവ് തയ്യാറാക്കാൻ വേണ്ട ചേരുവകൾ
*****************************************
1) മൈദ - 1കപ്പ്
2) ഉപ്പ്   - ആവശ്യത്തിന്
3) ബട്ടർ - 2 ടേബിൾ സ്പൂൺ
4)തണുത്ത പാൽ  - 1/4 കപ്പ്

 തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
 ***********************
മൈദ ഉപ്പും ബട്ടറും തണുത്ത പാലും  ചേർത്ത്  കുഴച്ചു ഒരു മണിക്കൂർ മാറ്റി വെക്കുക.

ബീഫ് വേവിക്കാൻ വേണ്ട ചേരുവകൾ
****************************************
1) ബീഫ്  - 1/4  കിലോഗ്രാം
2) ഗരംമസാല  - 1സ്പൂൺ
3) മഞ്ഞൾപൊടി - 3/4  സ്പൂൺ
4) ഉപ്പ്  -   ആവശ്യത്തിന്

തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
***********************
ഇതെല്ലാം ചേർത്ത്   കുക്കറിൽ  ഇട്ട്  5 വിസിൽ വരെ വേവിക്കുക. വെന്തു കഴിഞ്ഞാൽ ഗ്രൈൻഡറിൽ പൊടിക്കുക.

ഫില്ലിംഗിന് വേണ്ട ചേരുവകൾ
*******************************
1) സവാള ചെരുതയരിഞ്ഞത്    -  1 എണ്ണം
2) പച്ചമുളക്അരിഞ്ഞത് - 7എണ്ണം
3) ഇഞ്ചി അരിഞ്ഞത്  - 1ചെറിയ കഷണം
4) വെളുത്തുള്ളി അരിഞ്ഞത്   -  10- 12എണ്ണം
5) മഞ്ഞൾപൊടി   - 1/2സ്പൂൺ
6) മുളകുപൊടി- 1/2സ്പൂൺ
7) പെരിംജീരകപൊടി   - 1/2സ്പൂൺ
8) ഗരംമസാല - 1/2 സ്പൂൺ
9) മല്ലിയില  - 3 or 4 ചെറുതാക്കിയത്
10) പൊതിനയില - 2 തണ്ട് ചെറുതാക്കിയത്
11) എണ്ണ - 2 വലിയ സ്പൂൺ
12) ബീഫ് വേവിച്ച് ഗ്രൈൻഡ് ചെയ്തത്  - 1 കപ്പ്
13) നാരങ്ങാനീര്  - 1 ന്റെ പകുതി
14) ഉപ്പ്   - ആവശ്യത്തിന്

ഫില്ലിംഗ് തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
*******************************
പാനിൽ ഓയിൽ ഒഴിച്ച് സവാള , പച്ചമുളക്‌ അരിഞ്ഞതും ഇഞ്ചി അരിഞ്ഞതും വെളുത്തുള്ളി അരിഞ്ഞതും നന്നായി വഴറ്റുക. അതിലേക്ക് മുളകുപൊടി , മഞ്ഞൾ പൊടി , പെരിംജീരകപൊടി , ഗരംമസാല ചേർത്ത് വഴറ്റുക. അതിലേക്ക് വേവിച്ച് പൊടിച്ച ബീഫും മല്ലിയില , പൊതീനയില , ഉപ്പും ചേർക്കുക. നാരങ്ങാനീരും ഒഴിക്കുക. തീ ഓഫാക്കുക. അടയിലേക്കുള്ള ഫില്ലിംഗ് റെഡി.

തയ്യാറാക്കി വെച്ച മാവിൽ നിന്നും കുറച്ചെടുത്ത്  ബോൾസാക്കി ചപ്പാത്തി കല്ലിൽ വെച്ച് റൗണ്ട് ഷേപ്പിൽ  പരത്തുക. അടപെട്ടിയിൽ വെച് ബീഫ് ഫില്ലിംഗ്  വെച്ച്  അടച് ബാക്കി ഭാഗം എടുത്തു മാറ്റുക. ഓയിലിൽ ഡീപ്പ് ഫ്രൈ ചെയ്യുക.ചൂടോടെ കഴിക്കാവുന്ന ക്രിസ്പിയും ടേസ്റ്റിയുമായ ബീഫ് അട തയ്യാർ.



Comments

  1. I really liked your Beef Ada Recipe, its very tasty and we as a family enjoyed it. Thank you for sharing this recipe with us. I recommend it for everyone to try once its a very amazing.

    desi ghee price

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

CONE SHAWARMA

EASY/ SIMPLE BUTTER CHICKEN

SPICY CHICKEN UNNIYAPPAM