EASY/ SIMPLE BUTTER CHICKEN
EASY / SIMPLE BUTTER CHICKEN
Hello internet !!! Happy easter 😀😀😀 .. Today we are here with a lip smacking indian dish . The very famous , colourful , rich , creamy , mildly spicy & yummy butter chicken. Yeah 😋😋 .. I know ,when its the time to order a curry from an indian restaurant everyone will first look at butter chicken in the menu . Because its that delicious ❤❤ . My nephew ( jesna's son - aftab) loves to eat only fried chicken 🤪🤪. This is the first curry he tasted & he loved it soooo much . And one interesting fact that i came to know from wikipedia is that butter chicken is a dish which is accidently made by mixing leftover chicken in a rich , creamy & buttery tomato gravy. The recipe which we are sharing here is a very simple one which is so easy to prepare at home. Our mom is a master chef in cooking & we love to eat when she cooks yummylicious butter chicken 🤩🤩. The one which we are sharing here is our mom's tried & tested successful recipe. Do try this recipe & let us know how it was in the comments section below & do follow us to get more exciting recipes.
Easy/simple butter chicken
*****************************
Ingredients for marination
*****************************
1) Boneless chicken - 1 kg
2) Tandoori masala - 1 1/2 tbsp
3) Kashmiri chilli powder - 1 1/2 tbsp
4) Turmeric powder - 1/2 sp
5) Yogurt - 2 tbsp
6) Salt - as required
Ingredients for gravy
**********************
7) Onion chopped - 3
8) Green chilly chopped - 2
9) Ginger chopped - 1 sp
10) Garlic - 10 cloves
11) Tomato chopped - 2
12) Cumin - 1/2 sp
13) Cashew nut - 30gm
14) Salt - as required
Rest of the ingredients
***********************
15) Chilly powder - 1 tbsp
16) Corriander powder -1/2 tbsp
17) Turmeric powder - 1/4 sp
18) Cumin powder - 1/4 tsp
19) Garam masala - 1/4 tsp
20) Kasurimethi ( dried fenugreek leaves ) - 1 tsp
21) Fresh cream - 1/4 cup
22) Salt - as required
23) Butter - as required
24) Water - as required
25) Oil - as required to fry chicken
26) Chopped corriander leaves - to garnish
25) Oil - as required to fry chicken
26) Chopped corriander leaves - to garnish
Method
********
Marinate chicken chunks with 2 - 6 ingredients & refridgerate it for an hour. Heat oil in a pan & fry the marinated chicken pieces & keep it aside . ( donot dry fry )
Heat a pan , put butter & splutter cumin seeds . Now add ginger , garlic , greem chillies , onion , tomato & cashew nut into it ( put one by one , don't put all together ) & saute well. Add salt into it. When onions are slightly translucent & the tomatoes become mushy turn off the flame & let it cool for a while. Then grind it into a fine paste.
Heat a pan , put butter & splutter cumin seeds . Now add ginger , garlic , greem chillies , onion , tomato & cashew nut into it ( put one by one , don't put all together ) & saute well. Add salt into it. When onions are slightly translucent & the tomatoes become mushy turn off the flame & let it cool for a while. Then grind it into a fine paste.
Now in another pan put butter & add chilly powder , turmeric powder , corriander powder & cumin powder into it. Saute for a couple of minutes or until the raw smell is gone. Now put grinded paste into it. Pour water ( as required , if you want thick gravy add less water & for more gravy add more water ) into it & allow it boil. Put fried chicken chunks & salt into it. Add fresh cream & garam masala into it.
Crush kasurimethi in between palms & dry roast it for a couple of seconds & add it into the gravy. Turn off the flame & put butter on top of it along with corriander leaves . Simple & easy butter chicken is ready to serve with nan , batura or chapathi.
Step by step method with pictures
**********************************
സിമ്പിൾ ബട്ടർ ചിക്കൻ
**********************
മാരിനേറ്റ് ചെയ്യാൻ ആവശ്യമുള്ള ചേരുവകൾ
************************************************
1) ബോൺലെസ് ചിക്കൻ - 1കിലോ2) തന്തൂരിമസാല - 1 1/2 ടേബിൾ സ്പൂൺ
3) കാശ്മീരി ചില്ലി പൗഡർ -1 1/2 ടേബിൾ സ്പൂൺ
4) മഞ്ഞൾ പൊടി - 1/2 സ്പൂൺ
5) തൈര് - 2 ടേബിൾ സ്പൂൺ
6) ഉപ്പ് - ആവശ്യത്തിന്
ഗ്രേവിക്ക് വേണ്ടി അരക്കാനുള്ള ചേരുവകൾ
************************************************
7) സവാള അരിഞ്ഞത് - 3 എണ്ണം8) പച്ചമുളക് അരിഞ്ഞത് - 2എണ്ണം
9) ഇഞ്ചി അരിഞ്ഞത് - 1സ്പൂൺ
10) വെളുത്തുള്ളി - 10എണ്ണം
11) തക്കാളി അരിഞ്ഞത് - 2 എണ്ണം
12) നല്ല ജീരകം - 1/2സ്പൂൺ
13) അണ്ടിപ്പരിപ്പ് - 30ഗ്രാം
14) ഉപ്പ് - ആവശ്യത്തിന്
ബാക്കിയുള്ള ചേരുവകൾ
****************************
15) മുളകുപൊടി - 1ടേബിൾ സ്പൂൺ16) മഞ്ഞൾപ്പൊടി - 1/4 സ്പൂൺ
17) മല്ലിപ്പൊടി - 1/2 ടേബിൾ സ്പൂൺ
18) ജീരകപ്പൊടി - 1/4 ടീസ്പൂൺ
19) ഗരംമസാല - 1/4ടീസ്പൂൺ
20) കസൂരിമേത്തി ഒന്നു ചൂടാക്കി പൊടിച്ചത് - 1ടീസ്പൂൺ
21) ഫ്രഷ് ക്രീം - 1/4 കപ്പ്
22) ഉപ്പ് - ആവശ്യത്തിന്
23) ബട്ടർ - ആവശ്യത്തിന്
24) ഓയിൽ - പൊരിക്കാനാവശ്യത്തിന്
25) വെള്ളം - ആവശ്യത്തിന്
26) മല്ലിയില അരിഞ്ഞത് - അലങ്കരിക്കാൻ
തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
**********************
ചിക്കനിൽ മഞ്ഞൾപ്പൊടി , കാശ്മീരി ചില്ലി പൗഡർ , തന്തൂരിമസാല , തൈര് ,ഉപ്പ് ചേർത്ത് ഒരു മണിക്കൂർ മാരിനേറ്റ് ചെയ്തു വെക്കുക.പാൻ വെച്ച് എണ്ണ ഒഴിച്ച് ചിക്കൻ അധികം മൊരിയാതെ വറുത്തു മാറ്റി വെക്കുക.ഒരു പാനിൽ ബട്ടറിട്ട് നല്ല ജീരകം പൊട്ടിക്കുക. അതിനു ശേഷം വെളുത്തുള്ളി , ഇഞ്ചി , പച്ചമുളക് , സവാള ,തക്കാളി , അണ്ടിപ്പരിപ്പ് ഇട്ട് വഴറ്റുക. ഉപ്പു ചേർക്കുക. തണുത്തതിനു ശേഷം പേസ്റ്റാക്കുക.
മറ്റൊരു പാൻ വെച്ച് ബട്ടറിടുക. മുളകുപൊടി , മഞ്ഞൾപ്പൊടി , മല്ലിപ്പൊടി , ജീരകപ്പൊടി വഴറ്റുക. അരച്ച പേസ്റ്റ് ചേർത്ത് വഴറ്റുക. കുറച്ചു വെള്ളം ഒഴിച്ച് തിളപ്പിക്കുക. ചിക്കൻ ചേർക്കുക. ഉപ്പ് ചേർക്കുക. അതിലേക്ക് ഫ്രഷ് ക്രീം ചേർക്കുക. ഗരംമസാല ചേർത്ത് തിളപ്പിക്കുക. കസൂരിമേത്തി വറുത്ത് പൊടിച്ചിടുക. തീ ഓഫാക്കിയാൽ കുറച്ചു ബട്ടർ ഗ്രേറ്റ് ചെയ്തതും മല്ലിയിലയും ചേർത്ത് അലങ്കരിക്കുക.
I really liked your simple butter chicken Recipe, its very tasty and we as a family enjoyed it. Thank you for sharing this recipe with us. I recommend it for everyone to try once its a very amazing.
ReplyDeletedesi ghee price
Outstanding in addition to effective suggestion by the author of this blog are genuinely sensible to me. renovation contractor
ReplyDelete