EASY/ SIMPLE BUTTER CHICKEN

EASY / SIMPLE BUTTER CHICKEN

Hello internet !!! Happy easter ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€ .. Today we are here with a lip smacking indian dish . The very famous , colourful , rich , creamy , mildly spicy & yummy butter chicken. Yeah ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹ .. I know ,when its the time to order a curry from an indian restaurant everyone will first look at butter chicken in the menu . Because its that delicious ❤❤ . My nephew ( jesna's son - aftab) loves to eat only fried chicken ๐Ÿคช๐Ÿคช. This is the first curry he tasted & he loved it soooo much .  And one interesting fact that i came to know from wikipedia is that butter chicken is a dish which is accidently made by mixing leftover chicken in a rich , creamy & buttery tomato gravy.  The recipe which we are sharing here is a very simple one which is so easy to prepare at home. Our mom is a master chef in cooking & we love to eat when she cooks yummylicious butter chicken ๐Ÿคฉ๐Ÿคฉ. The one which we are sharing here is our mom's tried & tested successful recipe. Do try this recipe & let us know how it was in the comments section below & do follow us to get more exciting recipes. 

Easy/simple butter chicken
*****************************
Ingredients for marination
*****************************

1) Boneless chicken - 1 kg
2) Tandoori masala - 1 1/2 tbsp
3) Kashmiri chilli powder - 1 1/2 tbsp
4) Turmeric powder - 1/2 sp
5) Yogurt - 2 tbsp
6) Salt - as required 

Ingredients for gravy
**********************

7) Onion chopped - 3 
8) Green chilly chopped - 2
9) Ginger chopped - 1 sp
10) Garlic - 10 cloves
11) Tomato chopped - 2
12) Cumin - 1/2 sp
13) Cashew nut - 30gm
14) Salt - as required

Rest of the ingredients
***********************

15) Chilly powder - 1 tbsp
16) Corriander powder -1/2 tbsp
17) Turmeric powder - 1/4 sp
18) Cumin powder - 1/4 tsp
19) Garam masala - 1/4 tsp
20) Kasurimethi ( dried fenugreek leaves ) - 1 tsp
21) Fresh cream - 1/4 cup
22) Salt - as required
23) Butter - as required
24) Water - as required
25) Oil - as required to fry chicken
26) Chopped corriander leaves - to garnish

Method
********

Marinate chicken chunks with 2 - 6 ingredients & refridgerate it for an hour. Heat oil in a pan & fry the marinated chicken pieces & keep it aside . ( donot dry fry )

Heat a pan , put butter & splutter cumin seeds . Now add ginger , garlic , greem chillies , onion , tomato & cashew nut into it ( put one by one , don't put all together ) & saute well. Add salt into it. When onions are slightly translucent & the tomatoes become mushy turn off the flame & let it cool for a while. Then grind it into a fine paste.

Now in another pan put butter & add chilly powder , turmeric powder , corriander powder & cumin powder into it. Saute for a  couple of minutes or until the raw smell is gone. Now put grinded paste into it. Pour water ( as required , if you want thick gravy add less water &  for more gravy add more water ) into it & allow it boil. Put fried chicken chunks & salt into it. Add fresh cream & garam masala into it.
Crush kasurimethi in between palms & dry roast it for a couple of seconds & add it into the gravy. Turn off the flame & put butter on top of it along with corriander leaves . Simple & easy butter chicken is ready to serve with nan , batura or chapathi.



Step by step method with pictures
**********************************


















เดธിเดฎ്เดชിเตพ เดฌเดŸ്เดŸเตผ เดšിเด•്เด•เตป
**********************

เดฎാเดฐിเดจേเดฑ്เดฑ് เดšെเดฏ്เดฏാเตป เด†เดตเดถ്เดฏเดฎുเดณ്เดณ เดšേเดฐുเดตเด•เตพ
************************************************

1) เดฌോเตบเดฒെเดธ് เดšിเด•്เด•เตป - 1เด•ിเดฒോ
2) เดคเดจ്เดคൂเดฐിเดฎเดธാเดฒ - 1 1/2 เดŸേเดฌിเตพ เดธ്เดชൂเตบ
3) เด•ാเดถ്เดฎീเดฐി เดšിเดฒ്เดฒി เดชൗเดกเตผ -1 1/2 เดŸേเดฌിเตพ เดธ്เดชൂเตบ
4) เดฎเดž്เดžเตพ เดชൊเดŸി  - 1/2 เดธ്เดชൂเตบ
5) เดคൈเดฐ്  - 2 เดŸേเดฌിเตพ เดธ്เดชൂเตบ
6) เด‰เดช്เดช്   - เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്

เด—്เดฐേเดตിเด•്เด•് เดตേเดฃ്เดŸി เด…เดฐเด•്เด•ാเดจുเดณ്เดณ  เดšേเดฐുเดตเด•เตพ
************************************************

7) เดธเดตാเดณ เด…เดฐിเดž്เดžเดค് - 3 เดŽเดฃ്เดฃം
8) เดชเดš്เดšเดฎുเดณเด•് เด…เดฐിเดž്เดžเดค്  - 2เดŽเดฃ്เดฃം
9) เด‡เดž്เดšി เด…เดฐിเดž്เดžเดค്   - 1เดธ്เดชൂเตบ
10) เดตെเดณുเดค്เดคുเดณ്เดณി  - 10เดŽเดฃ്เดฃം
11) เดคเด•്เด•ാเดณി เด…เดฐിเดž്เดžเดค്   - 2 เดŽเดฃ്เดฃം
12) เดจเดฒ്เดฒ เดœീเดฐเด•ം - 1/2เดธ്เดชൂเตบ
13) เด…เดฃ്เดŸിเดช്เดชเดฐിเดช്เดช്  - 30เด—്เดฐാം
14) เด‰เดช്เดช്  - เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്

เดฌാเด•്เด•ിเดฏുเดณ്เดณ เดšേเดฐുเดตเด•เตพ
****************************

15) เดฎുเดณเด•ുเดชൊเดŸി - 1เดŸേเดฌിเตพ เดธ്เดชൂเตบ
16) เดฎเดž്เดžเตพเดช്เดชൊเดŸി  - 1/4 เดธ്เดชൂเตบ
17) เดฎเดฒ്เดฒിเดช്เดชൊเดŸി  - 1/2 เดŸേเดฌിเตพ เดธ്เดชൂเตบ
18) เดœീเดฐเด•เดช്เดชൊเดŸി  - 1/4 เดŸീเดธ്เดชൂเตบ
19) เด—เดฐംเดฎเดธാเดฒ  - 1/4เดŸീเดธ്เดชൂเตบ
20) เด•เดธൂเดฐിเดฎേเดค്เดคി เด’เดจ്เดจു เดšൂเดŸാเด•്เด•ി เดชൊเดŸിเดš്เดšเดค് - 1เดŸീเดธ്เดชൂเตบ
21) เดซ്เดฐเดท് เด•്เดฐീം  - 1/4 เด•เดช്เดช്
22) เด‰เดช്เดช്  - เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
23) เดฌเดŸ്เดŸเตผ  - เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
24) เด“เดฏിเตฝ - เดชൊเดฐിเด•്เด•ാเดจാเดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
25) เดตെเดณ്เดณം  - เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
26) เดฎเดฒ്เดฒിเดฏിเดฒ เด…เดฐിเดž്เดžเดค്   - เด…เดฒเด™്เด•เดฐിเด•്เด•ാเตป

เดคเดฏ്เดฏാเดฑാเด•്เด•ുเดจ്เดจ เดตിเดงം
**********************

เดšിเด•്เด•เดจിเตฝ เดฎเดž്เดžเตพเดช്เดชൊเดŸി , เด•ാเดถ്เดฎീเดฐി เดšിเดฒ്เดฒി เดชൗเดกเตผ , เดคเดจ്เดคൂเดฐിเดฎเดธാเดฒ , เดคൈเดฐ് ,เด‰เดช്เดช് เดšേเตผเดค്เดค് เด’เดฐു เดฎเดฃിเด•്เด•ൂเตผ เดฎാเดฐിเดจേเดฑ്เดฑ് เดšെเดฏ്เดคു เดตെเด•്เด•ുเด•.เดชാเตป เดตെเดš്เดš് เดŽเดฃ്เดฃ เด’เดดിเดš്เดš് เดšിเด•്เด•เตป เด…เดงിเด•ം เดฎൊเดฐിเดฏാเดคെ เดตเดฑുเดค്เดคു เดฎാเดฑ്เดฑി เดตെเด•്เด•ുเด•.

เด’เดฐു เดชാเดจിเตฝ เดฌเดŸ്เดŸเดฑിเดŸ്เดŸ്  เดจเดฒ്เดฒ เดœീเดฐเด•ം เดชൊเดŸ്เดŸിเด•്เด•ുเด•. เด…เดคിเดจു เดถേเดทം เดตെเดณുเดค്เดคുเดณ്เดณി , เด‡เดž്เดšി , เดชเดš്เดšเดฎുเดณเด•് , เดธเดตാเดณ ,เดคเด•്เด•ാเดณി , เด…เดฃ്เดŸിเดช്เดชเดฐിเดช്เดช് เด‡เดŸ്เดŸ് เดตเดดเดฑ്เดฑുเด•. เด‰เดช്เดชു เดšേเตผเด•്เด•ുเด•. เดคเดฃുเดค്เดคเดคിเดจു เดถേเดทം เดชേเดธ്เดฑ്เดฑാเด•്เด•ുเด•.

เดฎเดฑ്เดฑൊเดฐു เดชാเตป เดตെเดš്เดš് เดฌเดŸ്เดŸเดฑിเดŸുเด•. เดฎുเดณเด•ുเดชൊเดŸി , เดฎเดž്เดžเตพเดช്เดชൊเดŸി , เดฎเดฒ്เดฒിเดช്เดชൊเดŸി , เดœീเดฐเด•เดช്เดชൊเดŸി เดตเดดเดฑ്เดฑുเด•. เด…เดฐเดš്เดš เดชേเดธ്เดฑ്เดฑ് เดšേเตผเดค്เดค് เดตเดดเดฑ്เดฑുเด•. เด•ുเดฑเดš്เดšു เดตെเดณ്เดณം เด’เดดിเดš്เดš് เดคിเดณเดช്เดชിเด•്เด•ുเด•. เดšിเด•്เด•เตป เดšേเตผเด•്เด•ുเด•. เด‰เดช്เดช് เดšേเตผเด•്เด•ുเด•. เด…เดคിเดฒേเด•്เด•് เดซ്เดฐเดท് เด•്เดฐീം เดšേเตผเด•്เด•ുเด•. เด—เดฐംเดฎเดธാเดฒ เดšേเตผเดค്เดค് เดคിเดณเดช്เดชിเด•്เด•ുเด•. เด•เดธൂเดฐിเดฎേเดค്เดคി เดตเดฑുเดค്เดค് เดชൊเดŸിเดš്เดšിเดŸുเด•. เดคീ เด“เดซാเด•്เด•ിเดฏാเตฝ เด•ുเดฑเดš്เดšു เดฌเดŸ്เดŸเตผ เด—്เดฐേเดฑ്เดฑ്‌ เดšെเดฏ്เดคเดคും เดฎเดฒ്เดฒിเดฏിเดฒเดฏും เดšേเตผเดค്เดค് เด…เดฒเด™്เด•เดฐിเด•്เด•ുเด•.





Comments

  1. I really liked your simple butter chicken Recipe, its very tasty and we as a family enjoyed it. Thank you for sharing this recipe with us. I recommend it for everyone to try once its a very amazing.

    desi ghee price

    ReplyDelete
  2. Outstanding in addition to effective suggestion by the author of this blog are genuinely sensible to me. renovation contractor

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

CONE SHAWARMA

SPICY CHICKEN UNNIYAPPAM