CHEMMEN / PRAWNS CHAMMANTHI

CHEMMEN / PRAWNS CHAMMANTHI

Hello peeps .. Today we are here with a very simple & delicious regional sea food recipe. Yes , its a very very traditional kerala recipe. Chemmen / prawns chammanthi which is an excellent side dish for rice . It goes well with chapathi or any kind of rotis also. It takes little time for preparation but its really worth the time. ⏰๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ. There is not at all any  complicated methods in recipe . Marinate prawns, fry it , crush it & saute well with other ingredients & tada it is ready ๐Ÿ’ƒ. This can be stored in fridge for long term like achar / pickles & can be used as per need. Make sure that the mix is completely dried out. Even a little bit of water content in it will easily expire the chammanthi. So lets start with the recipe. Do try this recipe & let us know how it was in the comments  section below & do not forget to subscribe our blog to get updated. ☺☺☺☺



Chemmen /prawns chammanthi
********************************

Ingredients
************
1) Fresh fried prawns  - 1kg
2) Shallots -1 cup
3) Dried red chilli - 25 nos .approx
4) Tamarind juice - (size of amla)
5) Salt - as required
6) Oil - as required
7) Curry leaves - 1- 2 stem or as required



Method
********
Clean the prawns well. Remove its head & keep it aside. Make a paste with ginger , garlic , greenchilly & curryleaves . Marinate prawns with the paste ( ginger , garlic, greenchilly & curryleaves ), redchilly powder , turmeric powder , vinegar & salt . Fry the marinated prawns in coconut oil. Now crush the fried prawns in a grinder.
 Crush shallots & dried red chilly . Now in a pan pour little oil & splutter curryleaves. Add crushed shallots & dried red chilly into it & allow to cook well. Now add tamarind juice & salt into it . When the mixture is completely dried out you can add crushed prawns into it . Stir continously until it is completely dried & serve hot with rice or chapathis. Store in fridge & can be used accordingly .

*******************************************

เดšെเดฎ്เดฎീเตป เดšเดฎ്เดฎเดจ്เดคി
*****************

เด†เดตเดถ്เดฏเดฎുเดณ്เดณ เดธാเดงเดจเด™്เด™เตพ
***************************

1)เดซ്เดฐเดท് เดšെเดฎ്เดฎീเตป เดชൊเดฐിเดš്เดšเดค് - 1เด•ിเดฒോ
2)เดšുเดตเดจ്เดจുเดณ്เดณി - 1เด•เดช്เดช്
3)เด‰เดฃเด•്เด•เดฎുเดณเด•് เดเด•เดฆേเดถം - 25เดŽเดฃ്เดฃം
4)เดชുเดณി เดชിเดดിเดž്เดžเดค്  - เดจെเดฒ്เดฒിเด•്เด•เดตเดฒുเดช്เดชเดค്เดคിเตฝ
5)เด‰เดช്เดช്‌ -  เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
6)เดตെเดณിเดš്เดšെเดฃ്เดฃ - เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
7)เด•เดฑിเดตേเดช്เดชിเดฒ - เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്


เด‰เดฃ്เดŸാเด•്เด•ുเดจ്เดจ เดตിเดงം
*****************
 เดšെเดฎ്เดฎീเตป เด•เดดുเด•ി เดตൃเดค്เดคിเดฏാเด•്เด•ി เดคเดฒ เดฎാเดฑ്เดฑിเดตെเด•്เด•ുเด•.เดšെเดฎ്เดฎീเดจിเตฝ เดฎുเดณเด•്เดชൊเดŸി , เดฎเดž്เดžเตพเดชൊเดŸി,เดตിเดจിเด—เตผ , เดชเดš്เดšเดฎเดธാเดฒ (เดชเดš്เดšเดฎുเดณเด•്,เด‡เดž്เดšി,เดตെเดณുเดค്เดคുเดณ്เดณി,เดตേเดช്เดชിเดฒ เด…เดฐเดš്เดšเดค്),เด‰เดช്เดชും เดชുเดฐเดŸ്เดŸി เดตെเดณിเดš്เดšെเดฃ്เดฃเดฏിเตฝ เดชൊเดฐിเดš്เดš്  เดฎിเด•്เดธിเดฏിเตฝ  เด’เดจ്เดจു  เด•്เดฐเดท് เดšെเดฏ്เดฏുเด•. เดชൊเดŸിเดฏเดฐുเดค് . เดšുเดตเดจ്เดจുเดณ്เดณിเดฏും  เด‰เดฃเด•്เด•เดฎുเดณเด•ും เดšเดคเดš്เดš്  เดตെเด•്เด•ുเด•.
 เด’เดฐു เดชാเดจിเตฝ เดตെเดณിเดš്เดšെเดฃ്เดฃ เด’เดดിเดš് เดตേเดช്เดชിเดฒเดฏിเดŸ്เดŸ്  เดฎൂเดค്เดคാเตฝ  เดšുเดตเดจ്เดจുเดณ്เดณിเดฏും เด‰เดฃเด•്เด•เดฎുเดณเด•ും เดšเดคเดš്เดšเดคിเดŸ്เดŸ്  เดจเดจ്เดจാเดฏി  เดฎൂเดช്เดชിเด•്เด•ുเด•.เด…เดคിเดฒേเด•്เด•് เดชുเดณി เดชിเดดിเดž്เดž เดตെเดณ്เดณเดตും เด‰เดช്เดชുเดฎിเดŸ്เดŸ് เดตเดฑ്เดฑി เดตเดฐുเดฎ്เดชോเตพ เด•്เดฐเดท്  เดšെเดฏ്เดค เดšെเดฎ്เดฎീเดจുเดฎിเดŸ്เดŸ് เดจเดจ്เดจാเดฏി เดตเดฑ്เดฑിเดš്เดšെเดŸുเด•്เด•ുเด•.
  เด‡เดค്  เดซ്เดฐിเดก്เดœിเตฝ  เดธൂเด•്เดทിเดš്เดšാเตฝ เด•ുเดฑെเดจാเตพ เด•േเดŸു เด•ൂเดŸാเดคെ เด‡เดฐിเด•്เด•ും

Comments

Popular posts from this blog

CONE SHAWARMA

EASY/ SIMPLE BUTTER CHICKEN

SPICY CHICKEN UNNIYAPPAM