SPICY SCHEZWAN CHICKEN

SPICY SCHEZWAN CHICKEN

Schezwan chicken or szechuan chicken is originally a chinese cuisine but we can see many variations of the same dish . Here the recipe which we have shared is an indo - chinese cuisine & this is also little bit spicy . The authentic recipe is done with schezwan peppers which is also known as chinese coriander. But as we already mentioned this is a schezwan chicken with indian touch, so we have used dried red chilli in this recipe along with home made red chilli paste. Its always better to use boneless tender breast pieces of chicken than a whole one. The oil which is left after frying the marinated chicken is not wasted here. We have used the same oil for gravy which adds good aroma  to the dish. This is a thick semi gravy recipe which goes very well with any kind of rotis & fried rice. Do try this recipe & let us know how it was in the comments section. Do not forget to subscribe ☺☺. So here we go..



Spicy Schezwan Chicken
******************

Ingredients for marination
-------------------------------------------

1) Boneless chicken sliced - 1 / 2kg
2) Ginger paste - 1sp
3) Garlic paste - 1sp
4) Soy sauce - 1sp
5) Egg - 1
6) Maida (all purpose flour) - 1tbsp
7) Cornflour - 3tbsp
8) Salt - as required


Marinate the chicken with all the ingredients above for 1 hour.


Ingredients for Gravy
********************

1) Onion finely chopped- 1
2) Oil (same used for frying chicken) - 3or 4tbsp
3) Garlic finely chopped - 3tbsp
4) Chopped green chilli - 2
5) Celery finely chopped  - 3tbsp
6) Dried red chilli - 5
7) Dried red chilli paste - 1tbsp
8) Soy sauce- 1sp
9) Greenchilli sauce - 2tbsp
10) Tomato sauce - 1 1/2 tbs
11) Vinegar - 1sp
12) Sugar - 1 / 2sp
13) Water - 1/2 cup
14) Salt - as required
15) Spring onion - to garnish
16) Oil - to fry


Method
********

Fry the marinated chicken & keep it aside. In a pan pour 3 - 4tbsp of oil (oil in which chicken is already fried ), add chopped celery, chopped garlic , green chilli, dried red chilli , chopped onions & saute it for a couple of minutes. Now add dried red chilli paste & all sauces into it and mix well.  Now put salt , vinegar , water , sugar & stir it for a while. Add fried chicken & turn off the gas when it becomes thick gravy. Garnish with spring onion & serve hot with any kind of rotis ☺.

NB:(boil dried red chillies and blend it in a mixer ).



സ്‌പൈസി ശെഷുവാൻ ചിക്കൻ
*******************************

ആവശ്യമുള്ള സാധനങ്ങൾ
***************************
1) ചിക്കൻ ബോണ്‍ലെസ്സ് നീളത്തിലരിഞ്ഞത് - 1/2kg
2) ഇഞ്ചി അരച്ചത് - 1sp
3) വെളുത്തുള്ളി അരച്ചത്  - 1sp
4) സോയാസോസ് - 1sp
5) മുട്ട - 1
6) മൈദ - 1tbsp
7) കോണ്‍ഫ്ലൗർ - 3tbsp
8) ഉപ്പ് -ആവശ്യത്തിന്

 ചിക്കനിൽ ഇതെല്ലാം പുരട്ടി 1 മണിക്കൂർ മാറ്റി വെക്കുക.

ഗ്രേവിക്ക് ആവശ്യമുള്ള സാധനങ്ങൾ
************************************
1) സവാള ചെറുതായരിഞ്ഞത്  - 1
2) ചിക്കൻ വറുത്ത എണ്ണ - 3or 4tbsp
3) വെളുത്തുള്ളി ചെറുതായരിഞ്ഞത് - 3tbsp
4) പച്ചമുളക് അരിഞ്ഞത് - 2
5) സെലറി ചെറുതായരിഞ്ഞത് - 3tbsp
6) ഉണക്കമുളക് - 5
7) ഉണക്കമുളക് അരച്ചത് - 1tbsp
8) സോയാസോസ് - 1sp
9) ഗ്രീൻചില്ലി സോസ് - 2tbsp
10) ടോമാറ്റോ സോസ് -  1 1/2 tbsp
11) സുർക്ക - 1sp
12) പഞ്ചസാര - 1/2sp
13) വെള്ളം - 1/2 cup
14) ഉപ്പ്- ആവശ്യത്തിന്
15) സ്പ്രിംഗ് ഒനിയൻ - ഗാർണിഷ് ചെയ്യാൻ
16) എണ്ണ - ആവശ്യത്തിന്

തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
****************
മസാല പുരട്ടി മാറ്റി വെച്ച ചിക്കൻ എണ്ണയിൽ ഫ്രൈ ചെയ്തു വെക്കുക.ഒരു പാനിൽ വറുത്ത എണ്ണയിൽ നിന്നു 3tbsp ഒഴിച് സെലെറി ഇട്ട് വാടിയാൽ വെളുത്തുള്ളി അരിഞ്ഞതും വാടിയാൽ പച്ചമുളകും ഉണക്കമുളകും സവാള അരിഞ്ഞതും ഇട്ട് വാടിയാൽ ഉണക്കമുളക് അരച്ചതും സോസുകളും ഇട്ട് നന്നായി മൂത്തു വരുമ്പോൾ സുർക്ക , ഉപ്പ്, വെള്ളം , പഞ്ചസാര ചേർത്ത് ചിക്കനും ഇട്ട് സ്പ്രിംഗ് ഒനിയനും ഇട്ട് കുഴമ്പു പരുവമാകുമ്പോൾ ഓഫാക്കുക.നമ്മുടെ spicy schezwan ചിക്കൻ ready.

NB: (ഉണക്കമുളക് കുറച്ചു വെള്ളമൊഴിച് വേവിച്ചു മിക്സിയിൽ അടിച്ചു ഉപയോഗിക്കാം)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

CONE SHAWARMA

EASY/ SIMPLE BUTTER CHICKEN

SPICY CHICKEN UNNIYAPPAM