SPICY SCHEZWAN CHICKEN

SPICY SCHEZWAN CHICKEN

Schezwan chicken or szechuan chicken is originally a chinese cuisine but we can see many variations of the same dish . Here the recipe which we have shared is an indo - chinese cuisine & this is also little bit spicy . The authentic recipe is done with schezwan peppers which is also known as chinese coriander. But as we already mentioned this is a schezwan chicken with indian touch, so we have used dried red chilli in this recipe along with home made red chilli paste. Its always better to use boneless tender breast pieces of chicken than a whole one. The oil which is left after frying the marinated chicken is not wasted here. We have used the same oil for gravy which adds good aroma  to the dish. This is a thick semi gravy recipe which goes very well with any kind of rotis & fried rice. Do try this recipe & let us know how it was in the comments section. Do not forget to subscribe ☺☺. So here we go..



Spicy Schezwan Chicken
******************

Ingredients for marination
-------------------------------------------

1) Boneless chicken sliced - 1 / 2kg
2) Ginger paste - 1sp
3) Garlic paste - 1sp
4) Soy sauce - 1sp
5) Egg - 1
6) Maida (all purpose flour) - 1tbsp
7) Cornflour - 3tbsp
8) Salt - as required


Marinate the chicken with all the ingredients above for 1 hour.


Ingredients for Gravy
********************

1) Onion finely chopped- 1
2) Oil (same used for frying chicken) - 3or 4tbsp
3) Garlic finely chopped - 3tbsp
4) Chopped green chilli - 2
5) Celery finely chopped  - 3tbsp
6) Dried red chilli - 5
7) Dried red chilli paste - 1tbsp
8) Soy sauce- 1sp
9) Greenchilli sauce - 2tbsp
10) Tomato sauce - 1 1/2 tbs
11) Vinegar - 1sp
12) Sugar - 1 / 2sp
13) Water - 1/2 cup
14) Salt - as required
15) Spring onion - to garnish
16) Oil - to fry


Method
********

Fry the marinated chicken & keep it aside. In a pan pour 3 - 4tbsp of oil (oil in which chicken is already fried ), add chopped celery, chopped garlic , green chilli, dried red chilli , chopped onions & saute it for a couple of minutes. Now add dried red chilli paste & all sauces into it and mix well.  Now put salt , vinegar , water , sugar & stir it for a while. Add fried chicken & turn off the gas when it becomes thick gravy. Garnish with spring onion & serve hot with any kind of rotis ☺.

NB:(boil dried red chillies and blend it in a mixer ).



เดธ്‌เดชൈเดธി เดถെเดทുเดตാเตป เดšിเด•്เด•เตป
*******************************

เด†เดตเดถ്เดฏเดฎുเดณ്เดณ เดธാเดงเดจเด™്เด™เตพ
***************************
1) เดšിเด•്เด•เตป เดฌോเดฃ്‍เดฒെเดธ്เดธ് เดจീเดณเดค്เดคിเดฒเดฐിเดž്เดžเดค് - 1/2kg
2) เด‡เดž്เดšി เด…เดฐเดš്เดšเดค് - 1sp
3) เดตെเดณുเดค്เดคുเดณ്เดณി เด…เดฐเดš്เดšเดค്  - 1sp
4) เดธോเดฏാเดธോเดธ് - 1sp
5) เดฎുเดŸ്เดŸ - 1
6) เดฎൈเดฆ - 1tbsp
7) เด•ോเดฃ്‍เดซ്เดฒൗเตผ - 3tbsp
8) เด‰เดช്เดช് -เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്

 เดšിเด•്เด•เดจിเตฝ เด‡เดคെเดฒ്เดฒാം เดชുเดฐเดŸ്เดŸി 1 เดฎเดฃിเด•്เด•ൂเตผ เดฎാเดฑ്เดฑി เดตെเด•്เด•ുเด•.

เด—്เดฐേเดตിเด•്เด•് เด†เดตเดถ്เดฏเดฎുเดณ്เดณ เดธാเดงเดจเด™്เด™เตพ
************************************
1) เดธเดตാเดณ เดšെเดฑുเดคാเดฏเดฐിเดž്เดžเดค്  - 1
2) เดšിเด•്เด•เตป เดตเดฑുเดค്เดค เดŽเดฃ്เดฃ - 3or 4tbsp
3) เดตെเดณുเดค്เดคുเดณ്เดณി เดšെเดฑുเดคാเดฏเดฐിเดž്เดžเดค് - 3tbsp
4) เดชเดš്เดšเดฎുเดณเด•് เด…เดฐിเดž്เดžเดค് - 2
5) เดธെเดฒเดฑി เดšെเดฑുเดคാเดฏเดฐിเดž്เดžเดค് - 3tbsp
6) เด‰เดฃเด•്เด•เดฎുเดณเด•് - 5
7) เด‰เดฃเด•്เด•เดฎുเดณเด•് เด…เดฐเดš്เดšเดค് - 1tbsp
8) เดธോเดฏാเดธോเดธ് - 1sp
9) เด—്เดฐീเตปเดšിเดฒ്เดฒി เดธോเดธ് - 2tbsp
10) เดŸോเดฎാเดฑ്เดฑോ เดธോเดธ് -  1 1/2 tbsp
11) เดธുเตผเด•്เด• - 1sp
12) เดชเดž്เดšเดธാเดฐ - 1/2sp
13) เดตെเดณ്เดณം - 1/2 cup
14) เด‰เดช്เดช്- เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
15) เดธ്เดช്เดฐിംเด—് เด’เดจിเดฏเตป - เด—ാเตผเดฃിเดท് เดšെเดฏ്เดฏാเตป
16) เดŽเดฃ്เดฃ - เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്

เดคเดฏ്เดฏാเดฑാเด•്เด•ുเดจ്เดจ เดตിเดงം
****************
เดฎเดธാเดฒ เดชുเดฐเดŸ്เดŸി เดฎാเดฑ്เดฑി เดตെเดš്เดš เดšിเด•്เด•เตป เดŽเดฃ്เดฃเดฏിเตฝ เดซ്เดฐൈ เดšെเดฏ്เดคു เดตെเด•്เด•ുเด•.เด’เดฐു เดชാเดจിเตฝ เดตเดฑുเดค്เดค เดŽเดฃ്เดฃเดฏിเตฝ เดจിเดจ്เดจു 3tbsp เด’เดดിเดš് เดธെเดฒെเดฑി เด‡เดŸ്เดŸ് เดตാเดŸിเดฏാเตฝ เดตെเดณുเดค്เดคുเดณ്เดณി เด…เดฐിเดž്เดžเดคും เดตാเดŸിเดฏാเตฝ เดชเดš്เดšเดฎുเดณเด•ും เด‰เดฃเด•്เด•เดฎുเดณเด•ും เดธเดตാเดณ เด…เดฐിเดž്เดžเดคും เด‡เดŸ്เดŸ് เดตാเดŸിเดฏാเตฝ เด‰เดฃเด•്เด•เดฎുเดณเด•് เด…เดฐเดš്เดšเดคും เดธോเดธുเด•เดณും เด‡เดŸ്เดŸ് เดจเดจ്เดจാเดฏി เดฎൂเดค്เดคു เดตเดฐുเดฎ്เดชോเตพ เดธുเตผเด•്เด• , เด‰เดช്เดช്, เดตെเดณ്เดณം , เดชเดž്เดšเดธാเดฐ เดšേเตผเดค്เดค് เดšിเด•്เด•เดจും เด‡เดŸ്เดŸ് เดธ്เดช്เดฐിംเด—് เด’เดจിเดฏเดจും เด‡เดŸ്เดŸ് เด•ുเดดเดฎ്เดชു เดชเดฐുเดตเดฎാเด•ുเดฎ്เดชോเตพ เด“เดซാเด•്เด•ുเด•.เดจเดฎ്เดฎുเดŸെ spicy schezwan เดšിเด•്เด•เตป ready.

NB: (เด‰เดฃเด•്เด•เดฎുเดณเด•് เด•ുเดฑเดš്เดšു เดตെเดณ്เดณเดฎൊเดดിเดš് เดตേเดตിเดš്เดšു เดฎിเด•്เดธിเดฏിเตฝ เด…เดŸിเดš്เดšു เด‰เดชเดฏോเด—ിเด•്เด•ാം)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

CONE SHAWARMA

BREAD BANANA POLA

CHUKKAPPAM