EASY/ SIMPLE BUTTER CHICKEN

EASY / SIMPLE BUTTER CHICKEN

Hello internet !!! Happy easter ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€ .. Today we are here with a lip smacking indian dish . The very famous , colourful , rich , creamy , mildly spicy & yummy butter chicken. Yeah ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹ .. I know ,when its the time to order a curry from an indian restaurant everyone will first look at butter chicken in the menu . Because its that delicious โคโค . My nephew ( jesna's son - aftab) loves to eat only fried chicken ๐Ÿคช๐Ÿคช. This is the first curry he tasted & he loved it soooo much .  And one interesting fact that i came to know from wikipedia is that butter chicken is a dish which is accidently made by mixing leftover chicken in a rich , creamy & buttery tomato gravy.  The recipe which we are sharing here is a very simple one which is so easy to prepare at home. Our mom is a master chef in cooking & we love to eat when she cooks yummylicious butter chicken ๐Ÿคฉ๐Ÿคฉ. The one which we are sharing here is our mom's tried & tested successful recipe. Do try this recipe & let us know how it was in the comments section below & do follow us to get more exciting recipes. 

Easy/simple butter chicken
*****************************
Ingredients for marination
*****************************

1) Boneless chicken - 1 kg
2) Tandoori masala - 1 1/2 tbsp
3) Kashmiri chilli powder - 1 1/2 tbsp
4) Turmeric powder - 1/2 sp
5) Yogurt - 2 tbsp
6) Salt - as required 

Ingredients for gravy
**********************

7) Onion chopped - 3 
8) Green chilly chopped - 2
9) Ginger chopped - 1 sp
10) Garlic - 10 cloves
11) Tomato chopped - 2
12) Cumin - 1/2 sp
13) Cashew nut - 30gm
14) Salt - as required

Rest of the ingredients
***********************

15) Chilly powder - 1 tbsp
16) Corriander powder -1/2 tbsp
17) Turmeric powder - 1/4 sp
18) Cumin powder - 1/4 tsp
19) Garam masala - 1/4 tsp
20) Kasurimethi ( dried fenugreek leaves ) - 1 tsp
21) Fresh cream - 1/4 cup
22) Salt - as required
23) Butter - as required
24) Water - as required
25) Oil - as required to fry chicken
26) Chopped corriander leaves - to garnish

Method
********

Marinate chicken chunks with 2 - 6 ingredients & refridgerate it for an hour. Heat oil in a pan & fry the marinated chicken pieces & keep it aside . ( donot dry fry )

Heat a pan , put butter & splutter cumin seeds . Now add ginger , garlic , greem chillies , onion , tomato & cashew nut into it ( put one by one , don't put all together ) & saute well. Add salt into it. When onions are slightly translucent & the tomatoes become mushy turn off the flame & let it cool for a while. Then grind it into a fine paste.

Now in another pan put butter & add chilly powder , turmeric powder , corriander powder & cumin powder into it. Saute for a  couple of minutes or until the raw smell is gone. Now put grinded paste into it. Pour water ( as required , if you want thick gravy add less water &  for more gravy add more water ) into it & allow it boil. Put fried chicken chunks & salt into it. Add fresh cream & garam masala into it.
Crush kasurimethi in between palms & dry roast it for a couple of seconds & add it into the gravy. Turn off the flame & put butter on top of it along with corriander leaves . Simple & easy butter chicken is ready to serve with nan , batura or chapathi.



Step by step method with pictures
**********************************


















เดธเดฟเดฎเตเดชเดฟเตพ เดฌเดŸเตเดŸเตผ เดšเดฟเด•เตเด•เตป
**********************

เดฎเดพเดฐเดฟเดจเต‡เดฑเตเดฑเต เดšเต†เดฏเตเดฏเดพเตป เด†เดตเดถเตเดฏเดฎเตเดณเตเดณ เดšเต‡เดฐเตเดตเด•เตพ
************************************************

1) เดฌเต‹เตบเดฒเต†เดธเต เดšเดฟเด•เตเด•เตป - 1เด•เดฟเดฒเต‹
2) เดคเดจเตเดคเต‚เดฐเดฟเดฎเดธเดพเดฒ - 1 1/2 เดŸเต‡เดฌเดฟเตพ เดธเตเดชเต‚เตบ
3) เด•เดพเดถเตเดฎเต€เดฐเดฟ เดšเดฟเดฒเตเดฒเดฟ เดชเต—เดกเตผ -1 1/2 เดŸเต‡เดฌเดฟเตพ เดธเตเดชเต‚เตบ
4) เดฎเดžเตเดžเตพ เดชเตŠเดŸเดฟ  - 1/2 เดธเตเดชเต‚เตบ
5) เดคเตˆเดฐเต  - 2 เดŸเต‡เดฌเดฟเตพ เดธเตเดชเต‚เตบ
6) เด‰เดชเตเดชเต   - เด†เดตเดถเตเดฏเดคเตเดคเดฟเดจเต

เด—เตเดฐเต‡เดตเดฟเด•เตเด•เต เดตเต‡เดฃเตเดŸเดฟ เด…เดฐเด•เตเด•เดพเดจเตเดณเตเดณ  เดšเต‡เดฐเตเดตเด•เตพ
************************************************

7) เดธเดตเดพเดณ เด…เดฐเดฟเดžเตเดžเดคเต - 3 เดŽเดฃเตเดฃเด‚
8) เดชเดšเตเดšเดฎเตเดณเด•เต เด…เดฐเดฟเดžเตเดžเดคเต  - 2เดŽเดฃเตเดฃเด‚
9) เด‡เดžเตเดšเดฟ เด…เดฐเดฟเดžเตเดžเดคเต   - 1เดธเตเดชเต‚เตบ
10) เดตเต†เดณเตเดคเตเดคเตเดณเตเดณเดฟ  - 10เดŽเดฃเตเดฃเด‚
11) เดคเด•เตเด•เดพเดณเดฟ เด…เดฐเดฟเดžเตเดžเดคเต   - 2 เดŽเดฃเตเดฃเด‚
12) เดจเดฒเตเดฒ เดœเต€เดฐเด•เด‚ - 1/2เดธเตเดชเต‚เตบ
13) เด…เดฃเตเดŸเดฟเดชเตเดชเดฐเดฟเดชเตเดชเต  - 30เด—เตเดฐเดพเด‚
14) เด‰เดชเตเดชเต  - เด†เดตเดถเตเดฏเดคเตเดคเดฟเดจเต

เดฌเดพเด•เตเด•เดฟเดฏเตเดณเตเดณ เดšเต‡เดฐเตเดตเด•เตพ
****************************

15) เดฎเตเดณเด•เตเดชเตŠเดŸเดฟ - 1เดŸเต‡เดฌเดฟเตพ เดธเตเดชเต‚เตบ
16) เดฎเดžเตเดžเตพเดชเตเดชเตŠเดŸเดฟ  - 1/4 เดธเตเดชเต‚เตบ
17) เดฎเดฒเตเดฒเดฟเดชเตเดชเตŠเดŸเดฟ  - 1/2 เดŸเต‡เดฌเดฟเตพ เดธเตเดชเต‚เตบ
18) เดœเต€เดฐเด•เดชเตเดชเตŠเดŸเดฟ  - 1/4 เดŸเต€เดธเตเดชเต‚เตบ
19) เด—เดฐเด‚เดฎเดธเดพเดฒ  - 1/4เดŸเต€เดธเตเดชเต‚เตบ
20) เด•เดธเต‚เดฐเดฟเดฎเต‡เดคเตเดคเดฟ เด’เดจเตเดจเต เดšเต‚เดŸเดพเด•เตเด•เดฟ เดชเตŠเดŸเดฟเดšเตเดšเดคเต - 1เดŸเต€เดธเตเดชเต‚เตบ
21) เดซเตเดฐเดทเต เด•เตเดฐเต€เด‚  - 1/4 เด•เดชเตเดชเต
22) เด‰เดชเตเดชเต  - เด†เดตเดถเตเดฏเดคเตเดคเดฟเดจเต
23) เดฌเดŸเตเดŸเตผ  - เด†เดตเดถเตเดฏเดคเตเดคเดฟเดจเต
24) เด“เดฏเดฟเตฝ - เดชเตŠเดฐเดฟเด•เตเด•เดพเดจเดพเดตเดถเตเดฏเดคเตเดคเดฟเดจเต
25) เดตเต†เดณเตเดณเด‚  - เด†เดตเดถเตเดฏเดคเตเดคเดฟเดจเต
26) เดฎเดฒเตเดฒเดฟเดฏเดฟเดฒ เด…เดฐเดฟเดžเตเดžเดคเต   - เด…เดฒเด™เตเด•เดฐเดฟเด•เตเด•เดพเตป

เดคเดฏเตเดฏเดพเดฑเดพเด•เตเด•เตเดจเตเดจ เดตเดฟเดงเด‚
**********************

เดšเดฟเด•เตเด•เดจเดฟเตฝ เดฎเดžเตเดžเตพเดชเตเดชเตŠเดŸเดฟ , เด•เดพเดถเตเดฎเต€เดฐเดฟ เดšเดฟเดฒเตเดฒเดฟ เดชเต—เดกเตผ , เดคเดจเตเดคเต‚เดฐเดฟเดฎเดธเดพเดฒ , เดคเตˆเดฐเต ,เด‰เดชเตเดชเต เดšเต‡เตผเดคเตเดคเต เด’เดฐเต เดฎเดฃเดฟเด•เตเด•เต‚เตผ เดฎเดพเดฐเดฟเดจเต‡เดฑเตเดฑเต เดšเต†เดฏเตเดคเต เดตเต†เด•เตเด•เตเด•.เดชเดพเตป เดตเต†เดšเตเดšเต เดŽเดฃเตเดฃ เด’เดดเดฟเดšเตเดšเต เดšเดฟเด•เตเด•เตป เด…เดงเดฟเด•เด‚ เดฎเตŠเดฐเดฟเดฏเดพเดคเต† เดตเดฑเตเดคเตเดคเต เดฎเดพเดฑเตเดฑเดฟ เดตเต†เด•เตเด•เตเด•.

เด’เดฐเต เดชเดพเดจเดฟเตฝ เดฌเดŸเตเดŸเดฑเดฟเดŸเตเดŸเต  เดจเดฒเตเดฒ เดœเต€เดฐเด•เด‚ เดชเตŠเดŸเตเดŸเดฟเด•เตเด•เตเด•. เด…เดคเดฟเดจเต เดถเต‡เดทเด‚ เดตเต†เดณเตเดคเตเดคเตเดณเตเดณเดฟ , เด‡เดžเตเดšเดฟ , เดชเดšเตเดšเดฎเตเดณเด•เต , เดธเดตเดพเดณ ,เดคเด•เตเด•เดพเดณเดฟ , เด…เดฃเตเดŸเดฟเดชเตเดชเดฐเดฟเดชเตเดชเต เด‡เดŸเตเดŸเต เดตเดดเดฑเตเดฑเตเด•. เด‰เดชเตเดชเต เดšเต‡เตผเด•เตเด•เตเด•. เดคเดฃเตเดคเตเดคเดคเดฟเดจเต เดถเต‡เดทเด‚ เดชเต‡เดธเตเดฑเตเดฑเดพเด•เตเด•เตเด•.

เดฎเดฑเตเดฑเตŠเดฐเต เดชเดพเตป เดตเต†เดšเตเดšเต เดฌเดŸเตเดŸเดฑเดฟเดŸเตเด•. เดฎเตเดณเด•เตเดชเตŠเดŸเดฟ , เดฎเดžเตเดžเตพเดชเตเดชเตŠเดŸเดฟ , เดฎเดฒเตเดฒเดฟเดชเตเดชเตŠเดŸเดฟ , เดœเต€เดฐเด•เดชเตเดชเตŠเดŸเดฟ เดตเดดเดฑเตเดฑเตเด•. เด…เดฐเดšเตเดš เดชเต‡เดธเตเดฑเตเดฑเต เดšเต‡เตผเดคเตเดคเต เดตเดดเดฑเตเดฑเตเด•. เด•เตเดฑเดšเตเดšเต เดตเต†เดณเตเดณเด‚ เด’เดดเดฟเดšเตเดšเต เดคเดฟเดณเดชเตเดชเดฟเด•เตเด•เตเด•. เดšเดฟเด•เตเด•เตป เดšเต‡เตผเด•เตเด•เตเด•. เด‰เดชเตเดชเต เดšเต‡เตผเด•เตเด•เตเด•. เด…เดคเดฟเดฒเต‡เด•เตเด•เต เดซเตเดฐเดทเต เด•เตเดฐเต€เด‚ เดšเต‡เตผเด•เตเด•เตเด•. เด—เดฐเด‚เดฎเดธเดพเดฒ เดšเต‡เตผเดคเตเดคเต เดคเดฟเดณเดชเตเดชเดฟเด•เตเด•เตเด•. เด•เดธเต‚เดฐเดฟเดฎเต‡เดคเตเดคเดฟ เดตเดฑเตเดคเตเดคเต เดชเตŠเดŸเดฟเดšเตเดšเดฟเดŸเตเด•. เดคเต€ เด“เดซเดพเด•เตเด•เดฟเดฏเดพเตฝ เด•เตเดฑเดšเตเดšเต เดฌเดŸเตเดŸเตผ เด—เตเดฐเต‡เดฑเตเดฑเตโ€Œ เดšเต†เดฏเตเดคเดคเตเด‚ เดฎเดฒเตเดฒเดฟเดฏเดฟเดฒเดฏเตเด‚ เดšเต‡เตผเดคเตเดคเต เด…เดฒเด™เตเด•เดฐเดฟเด•เตเด•เตเด•.





Comments

  1. I really liked your simple butter chicken Recipe, its very tasty and we as a family enjoyed it. Thank you for sharing this recipe with us. I recommend it for everyone to try once its a very amazing.

    desi ghee price

    ReplyDelete
  2. Outstanding in addition to effective suggestion by the author of this blog are genuinely sensible to me. renovation contractor

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BEEF ADA / IRACHI ADA

CONE SHAWARMA