BROKEN WHEAT PRADHAMAN / PAYASAM

BROKEN WHEAT PRADHAMAN / PAYASAM

Hello internet !! Happy onam to you all & a very sweet payasam from our side for you guys. Onam is a festival celebrated in kerala & sadya is the main attraction of this festival . I have already posted some of the side dishes served during sadya. Do checkout our beetroot kichadi https://farahmagickitchen.blogspot.ae/2017/08/beetroot-kichadi.html & vellarika pachadi https://farahmagickitchen.blogspot.ae/2017/08/vellarikka-pachadi-yellow-cucumber.html recipe on our page. For me without a payasam , sadya infact onam itself will be not complete. Here we are with a sooji gothumb nurukk pradhaman / payasam which is so so yummy. Its a bit time consuming process but it is really worth the time. Kindly go through the pictures below ( so that you guys will not have any difficulties / confusion while making the payasam). Always use an uruli ( big round vessel as shown in the picture ) for better results. And while making jaggery syrup , melt jaggery with very less water , so that we will get thick jaggery syrup & strain it well to remove any impurities. Its always best to serve payasam warm which is more tastier than cold one. Usually payasam tends to thicken over time, so in that case add hot coconut milk into it & stir well which will dilute the payasam to its original form. Do try this recipe & let us know how it was in the comments  section below & do not forget to subscribe our blog to get updated. ☺☺☺☺.




Broken wheat pradhaman / payasam
***********************************

Ingredients
************
1) Broken wheat - 2 glass
2) Jaggery - 1 1/4 kg
3) Medium thick Coconut milk - 5 glass
4) Thick Coconut milk - 2 glass
5) Ghee - 6 tbsp
6) Cardamom powder - 1 sp
7) Cumin powder - 1/2 sp
8) Cashewnut - as required
9) Black raisins - as required
10) Salt - a pinch

Method
********
Wash & clean broken wheat & cook it well adding  a lot of water for 20 - 25 minutes until it becomes soft. When broken wheat is well cooked strain water & keep it aside. Now take an uruli ( as shown in the picture ) & put 4 tbsp ghee in it . Add cooked broken wheat into it & cook again for 10 - 15 minutes. Now melt jaggery with little water & strain it . Pour this into uruli  &  mix it well. Add medium thick coconut milk into it & when it comes to boiling point put cardamom powder & cumin powder into it . Now add thick coconut milk into it & turn off the flame quickly. Roast cashewnut & raisins in 2 tbsp ghee . Add it to the prepared payasam & serve hot.


Step by step method with pictures
***********************************















സൂചി ഗോതമ്പ് നുറുക്കു പ്രഥമൻ/ പായസം
****************************************

ആവശ്യമുള്ള സാധനങ്ങൾ
**************************
1) സൂചി ഗോതമ്പ് നുറുക്ക്   - 2 ഗ്ലാസ്
2) ശർക്കര  - 1 1/4 കിലോ
3) തേങ്ങയുടെ രണ്ടാം പാൽ  - 5 ഗ്ലാസ്
4) തേങ്ങയുടെ കട്ടിപ്പാൽ (തൻപാൽ) - 2 ഗ്ലാസ്
5) നെയ്യ്  - 6 ടേബിൾ സ്പൂൺ
6) ഏലക്കാപ്പൊടി   -  1 സ്പൂൺ
7) നല്ല ജീരകപ്പൊടി   - 1/2 സ്പൂൺ
8) അണ്ടിപ്പരിപ്പ്   - ആവശ്യത്തിന്
9) കറുത്ത മുന്തിരി - ആവശ്യത്തിന്
10) ഉപ്പ്   - ഒരു നുള്ള്

തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
*******************
ഗോതമ്പ് നുറുക്ക് കഴുകി കുറച്ചു അധികം വെള്ളം വെച്ച് 20 -25 മിനിറ്റ് വേവിക്കുക. വെന്ത ശേഷം വെള്ളം ഒരു അരിപ്പയിലൂടെ അരിച്ച് ഗോതമ്പ് മാറ്റി വെക്കുക. ഒരു ഉരുളിയിൽ 4 ടേബിൾ സ്പൂൺ നെയ്യൊഴിച്ച് വേവിച്ച ഗോതമ്പ് ഇട്ട് 10 -15 മിനിറ്റ് വരട്ടുക. ശർക്കര കുറച്ചു വെള്ളം ചേർത്ത് ഉരുക്കി അരിച്ചു വെക്കുക. ഉരുക്കിയ ശർക്കര ഇതിലേക്ക് ചേർത്ത് നന്നായി വരട്ടി വറ്റിക്കുക. അതിലേക്ക് രണ്ടാം പാൽ ചേർത്ത് നന്നായി തിളച്ചു വരുമ്പോൾ ഏലക്കാപൊടിയും ജീരകപ്പൊടിയും ചേർക്കുക. അവസാനം കട്ടിപാൽ ഒഴിച്ച് വേഗം അടുപ്പ് ഓഫാക്കുക. ബാക്കി നെയ്യിൽ അണ്ടിപ്പരിപ്പ് , കിസ്മിസ് വറുത്ത് മുകളിൽ ഇടുക.


Comments

Popular posts from this blog

CONE SHAWARMA

BEEF ADA / IRACHI ADA

BREAD BANANA POLA