CHEMMEN / PRAWNS CHAMMANTHI
CHEMMEN / PRAWNS CHAMMANTHI
Hello peeps .. Today we are here with a very simple & delicious regional sea food recipe. Yes , its a very very traditional kerala recipe. Chemmen / prawns chammanthi which is an excellent side dish for rice . It goes well with chapathi or any kind of rotis also. It takes little time for preparation but its really worth the time. ⏰๐๐. There is not at all any complicated methods in recipe . Marinate prawns, fry it , crush it & saute well with other ingredients & tada it is ready ๐. This can be stored in fridge for long term like achar / pickles & can be used as per need. Make sure that the mix is completely dried out. Even a little bit of water content in it will easily expire the chammanthi. So lets start with the recipe. Do try this recipe & let us know how it was in the comments section below & do not forget to subscribe our blog to get updated. ☺☺☺☺
Chemmen /prawns chammanthi
********************************
Ingredients
************
1) Fresh fried prawns - 1kg
2) Shallots -1 cup
3) Dried red chilli - 25 nos .approx
4) Tamarind juice - (size of amla)
5) Salt - as required
6) Oil - as required
7) Curry leaves - 1- 2 stem or as required
Method
********
Clean the prawns well. Remove its head & keep it aside. Make a paste with ginger , garlic , greenchilly & curryleaves . Marinate prawns with the paste ( ginger , garlic, greenchilly & curryleaves ), redchilly powder , turmeric powder , vinegar & salt . Fry the marinated prawns in coconut oil. Now crush the fried prawns in a grinder.
Crush shallots & dried red chilly . Now in a pan pour little oil & splutter curryleaves. Add crushed shallots & dried red chilly into it & allow to cook well. Now add tamarind juice & salt into it . When the mixture is completely dried out you can add crushed prawns into it . Stir continously until it is completely dried & serve hot with rice or chapathis. Store in fridge & can be used accordingly .
*******************************************
เดെเดฎ്เดฎീเตป เดเดฎ്เดฎเดจ്เดคി
*****************
เดเดตเดถ്เดฏเดฎുเดณ്เดณ เดธാเดงเดจเด്เดเตพ
***************************
1)เดซ്เดฐเดท് เดെเดฎ്เดฎീเตป เดชൊเดฐിเด്เดเดค് - 1เดിเดฒോ
2)เดുเดตเดจ്เดจുเดณ്เดณി - 1เดเดช്เดช്
3)เดเดฃเด്เดเดฎുเดณเด് เดเดเดฆേเดถം - 25เดเดฃ്เดฃം
4)เดชുเดณി เดชിเดดിเด്เดเดค് - เดจെเดฒ്เดฒിเด്เดเดตเดฒുเดช്เดชเดค്เดคിเตฝ
5)เดเดช്เดช് - เดเดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
6)เดตെเดณിเด്เดെเดฃ്เดฃ - เดเดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
7)เดเดฑിเดตേเดช്เดชിเดฒ - เดเดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
เดเดฃ്เดാเด്เดുเดจ്เดจ เดตിเดงം
*****************
เดെเดฎ്เดฎീเตป เดเดดുเดി เดตൃเดค്เดคിเดฏാเด്เดി เดคเดฒ เดฎാเดฑ്เดฑിเดตെเด്เดുเด.เดെเดฎ്เดฎീเดจിเตฝ เดฎുเดณเด്เดชൊเดി , เดฎเด്เดเตพเดชൊเดി,เดตിเดจിเดเตผ , เดชเด്เดเดฎเดธാเดฒ (เดชเด്เดเดฎുเดณเด്,เดเด്เดി,เดตെเดณുเดค്เดคുเดณ്เดณി,เดตേเดช്เดชിเดฒ เด เดฐเด്เดเดค്),เดเดช്เดชും เดชുเดฐเด്เดി เดตെเดณിเด്เดെเดฃ്เดฃเดฏിเตฝ เดชൊเดฐിเด്เด് เดฎിเด്เดธിเดฏിเตฝ เดเดจ്เดจു เด്เดฐเดท് เดെเดฏ്เดฏുเด. เดชൊเดിเดฏเดฐുเดค് . เดുเดตเดจ്เดจുเดณ്เดณിเดฏും เดเดฃเด്เดเดฎുเดณเดും เดเดคเด്เด് เดตെเด്เดുเด.
เดเดฐു เดชാเดจിเตฝ เดตെเดณിเด്เดെเดฃ്เดฃ เดเดดിเด് เดตേเดช്เดชിเดฒเดฏിเด്เด് เดฎൂเดค്เดคാเตฝ เดുเดตเดจ്เดจുเดณ്เดณിเดฏും เดเดฃเด്เดเดฎുเดณเดും เดเดคเด്เดเดคിเด്เด് เดจเดจ്เดจാเดฏി เดฎൂเดช്เดชിเด്เดുเด.เด เดคിเดฒേเด്เด് เดชുเดณി เดชിเดดിเด്เด เดตെเดณ്เดณเดตും เดเดช്เดชുเดฎിเด്เด് เดตเดฑ്เดฑി เดตเดฐുเดฎ്เดชോเตพ เด്เดฐเดท് เดെเดฏ്เดค เดെเดฎ്เดฎീเดจുเดฎിเด്เด് เดจเดจ്เดจാเดฏി เดตเดฑ്เดฑിเด്เดെเดുเด്เดുเด.
เดเดค് เดซ്เดฐിเดก്เดിเตฝ เดธൂเด്เดทിเด്เดാเตฝ เดുเดฑെเดจാเตพ เดേเดു เดൂเดാเดคെ เดเดฐിเด്เดും
Comments
Post a Comment