CHEMMEN / PRAWNS CHAMMANTHI

CHEMMEN / PRAWNS CHAMMANTHI

Hello peeps .. Today we are here with a very simple & delicious regional sea food recipe. Yes , its a very very traditional kerala recipe. Chemmen / prawns chammanthi which is an excellent side dish for rice . It goes well with chapathi or any kind of rotis also. It takes little time for preparation but its really worth the time. ⏰👌👌. There is not at all any  complicated methods in recipe . Marinate prawns, fry it , crush it & saute well with other ingredients & tada it is ready 💃. This can be stored in fridge for long term like achar / pickles & can be used as per need. Make sure that the mix is completely dried out. Even a little bit of water content in it will easily expire the chammanthi. So lets start with the recipe. Do try this recipe & let us know how it was in the comments  section below & do not forget to subscribe our blog to get updated. ☺☺☺☺



Chemmen /prawns chammanthi
********************************

Ingredients
************
1) Fresh fried prawns  - 1kg
2) Shallots -1 cup
3) Dried red chilli - 25 nos .approx
4) Tamarind juice - (size of amla)
5) Salt - as required
6) Oil - as required
7) Curry leaves - 1- 2 stem or as required



Method
********
Clean the prawns well. Remove its head & keep it aside. Make a paste with ginger , garlic , greenchilly & curryleaves . Marinate prawns with the paste ( ginger , garlic, greenchilly & curryleaves ), redchilly powder , turmeric powder , vinegar & salt . Fry the marinated prawns in coconut oil. Now crush the fried prawns in a grinder.
 Crush shallots & dried red chilly . Now in a pan pour little oil & splutter curryleaves. Add crushed shallots & dried red chilly into it & allow to cook well. Now add tamarind juice & salt into it . When the mixture is completely dried out you can add crushed prawns into it . Stir continously until it is completely dried & serve hot with rice or chapathis. Store in fridge & can be used accordingly .

*******************************************

ചെമ്മീൻ ചമ്മന്തി
*****************

ആവശ്യമുള്ള സാധനങ്ങൾ
***************************

1)ഫ്രഷ് ചെമ്മീൻ പൊരിച്ചത് - 1കിലോ
2)ചുവന്നുള്ളി - 1കപ്പ്
3)ഉണക്കമുളക് ഏകദേശം - 25എണ്ണം
4)പുളി പിഴിഞ്ഞത്  - നെല്ലിക്കവലുപ്പത്തിൽ
5)ഉപ്പ്‌ -  ആവശ്യത്തിന്
6)വെളിച്ചെണ്ണ - ആവശ്യത്തിന്
7)കറിവേപ്പില - ആവശ്യത്തിന്


ഉണ്ടാക്കുന്ന വിധം
*****************
 ചെമ്മീൻ കഴുകി വൃത്തിയാക്കി തല മാറ്റിവെക്കുക.ചെമ്മീനിൽ മുളക്പൊടി , മഞ്ഞൾപൊടി,വിനിഗർ , പച്ചമസാല (പച്ചമുളക്,ഇഞ്ചി,വെളുത്തുള്ളി,വേപ്പില അരച്ചത്),ഉപ്പും പുരട്ടി വെളിച്ചെണ്ണയിൽ പൊരിച്ച്  മിക്സിയിൽ  ഒന്നു  ക്രഷ് ചെയ്യുക. പൊടിയരുത് . ചുവന്നുള്ളിയും  ഉണക്കമുളകും ചതച്ച്  വെക്കുക.
 ഒരു പാനിൽ വെളിച്ചെണ്ണ ഒഴിച് വേപ്പിലയിട്ട്  മൂത്താൽ  ചുവന്നുള്ളിയും ഉണക്കമുളകും ചതച്ചതിട്ട്  നന്നായി  മൂപ്പിക്കുക.അതിലേക്ക് പുളി പിഴിഞ്ഞ വെള്ളവും ഉപ്പുമിട്ട് വറ്റി വരുമ്പോൾ ക്രഷ്  ചെയ്ത ചെമ്മീനുമിട്ട് നന്നായി വറ്റിച്ചെടുക്കുക.
  ഇത്  ഫ്രിഡ്ജിൽ  സൂക്ഷിച്ചാൽ കുറെനാൾ കേടു കൂടാതെ ഇരിക്കും

Comments

Popular posts from this blog

BEEF ADA / IRACHI ADA

CONE SHAWARMA

EASY/ SIMPLE BUTTER CHICKEN