OATS BANANA PUTTU

OATS BANANA PUTTU

Puttu is a kerala cuisine which is an unavoidable breakfast dish for every malayalee . The basic puttu is prepared by using rice flour & grated coconut  & goes well with kadala curry (chana) as a side dish. 😋😋 Here we came with a unique version of puttu , yes oats banana puttu . Instead of rice flour we are using oats & also some chopped bananas too. This is a simple & easy recipe which can be done in minutes . There is no much complicated ingredients or procedures .The only thing which should be taken care of ,for the beginners is to make sure that the mixture should be like bread crumbs consistency. Do not add lot of water that ends up in being a form of dough . This is really a healthy breakfast option as we are steaming oats along with bananas. This oats banana puttu doesn't need any side dish . So this healthy puttu is good for weight watchers. Puttu kutti ( puttu maker which is a steel vessel) is used to make these delicious dish. But i have used chiratta puttu maker here which is made up of coconut shells that adds good aroma to the puttu. It is easily available in our locality. But outside kerala , u will get  chiratta putt maker made up of steel in indian stores. 😀
Do try this simple recipe  and let us know how it was😊😊. So here we go..



Oats Banana Puttu
******************

Ingredients
************

1) Oats -1 cup
2) Bananas - 2 chopped
3) Grated Coconut - 1/2 cups
4) Salt - 1/2 spoon
5) Water - as required

Method
**********

 In a large bowl, put oats & add little salt for taste.Sprinkle water on the mixture .(Same method as  rice puttu).Mix thoroughly & keep it aside . Now in a putt kutti ( vessel used to make puttu) add some grated coconut , add some chopped bananas , then the oats mix , again some chopped bananas & grated coconut and put it in steam for 10 minutes. Yummy oats banana puttu is ready to serve!!!  You can also use chopped dates instead of banana . ( I have used chiratta putt maker which is made up of coconut shell ).
----------------------------------------------------------------------

ഓട്സ് ബനാന പുട്ട്
*******************

ആവശ്യമുള്ള സാധനങ്ങൾ
***************************
1) ഓട്സ്  -  1കപ്പ്‌
2) നേന്ത്രപ്പഴംചെരുതായരിഞ്ഞത്  -  2എണ്ണം
3) തേങ്ങ ചിരകിയത് - 1/2കപ്പ്
4) ഉപ്പ് - 1/2സ്പൂൺ
5) വെള്ളം - ആവശ്യത്തിന്

ഉണ്ടാക്കുന്ന രീതി
*****************
ഓട്സിൽ  കുറച്  ഉപ്പും വെള്ളവും ചേർത്ത് പുട്ടിനെന്ന പോലെ കട്ടയില്ലാതെ നനക്കുക.പുട്ട് ഉണ്ടാക്കുന്നതിൽ കുറച്ച് തേങ്ങയും  നേന്ത്രപ്പഴവും  ഇട്ട് മുകളിൽ ഓട്സ് നിറക്കുക.വീണ്ടുംനേന്ത്രപഴവുംതേങ്ങയും ഇട്ട് ആവിയിൽ വേവിച്ച് ഉപയോഗിക്കാം.ഇവിടെ ചിരട്ടപുട്ട് മേക്കർ ആണ് ഉപയോഗിച്ചിട്ടുള്ളത് .
 ഇതുപോലെ  ഈന്തപ്പഴം വെച്ചുംഉണ്ടാക്കാവുന്നതാണ്.

Comments

Popular posts from this blog

BEEF ADA / IRACHI ADA

CONE SHAWARMA

BREAD BANANA POLA