KERALA STYLE SPICY ALEESA / HALEEM / HAREES (WHEAT MASALA KANJI)
KERALA STYLE SPICY ALEESA (WHEAT MASALA KANJI )
Aleesa is the malabari version of harees / haleem. Harees is an arabic dish in which
wheat is boiled & mixed with meat . Its a kind of porridge ( kanji ) which is an unavoidable dish among arab countries during the month of ramadan. These harees were introduced to hyderabadi army by arab soldiers . This is how harees reached india , particularly in hyderabad & then modified by hyderabadi people which resulted in formation of haleem. Haleem became one of the top most famous dish in hyderabad . Similarly when this reached to kerala ( among north kerala muslims) it became aleesa. Aleesa is a malabari porridge which is served during ramadan, for suhoor ( athazham ), & also for muslim salkarams ( party ). It is made by both chicken / mutton. Here we have used mutton along with broken wheat . We have made a little bit spicy version of aleesa than the regular one. In this month of ramdan , this is such a filling recipe for suhoor / or for dinner . Do try this recipe & let us know how it was in the comments section below & also do not forget to subscribe our blog to get updated☺☺. So here we go..
๐ฒKerala style spicy Aleesa (wheat masala kanji) ๐ฒ
*******************************************
------------------
1) Broken wheat - 1 cup
2) Minced mutton - 150 g
3) Turmeric powder - 1/2 teaspoon
4) Roasted fennel seed - 1/2 teaspoon
5) Garam masala - 3/4 teaspoon
6) Pepper powder - 3/4 teaspoon
7) Onions finely chopped - 2
8) Green chilli finely chopped - 4-5
9) Garlic finely chopped -6-7 nos
10) Ginger finely chopped - 1 small piece
11) Curry leaves - 2 stems
12) Thick coconut milk - 1 1/2 cups
13) Water - 4 cups
14) Salt - as required
15) Ghee - 2- 3 large teaspoon
Method
"" "" "" ""
Wash the broken wheat and minced mutton. In a pressure cooker along with washed broken wheat & minced mutton add 3 to 5 ingredients, salt and 4 cups water & close the lid . Let it cook & when its done with the first whistle, lower the flame (bring it to simmer) & wait for 4 more whistles. When the steam goes completely, open the lid of the cooker & add coconut milk into it. Let it boil & then turn of the flame.
Now in a pan put ghee & add ingredients 7 - 10 & saute it . When its cooked add pepper powder & curry leaves . Then pour this into the aleesa ( kanji ).
Kerala style spicy aleesa is ready to serve.
This is a perfect & complete meal for suhoor at ramadan .
----------------------------------------------------------------------
๐ฒเดേเดฐเดณ เดธ്เดฑ്เดฑൈเตฝ เดธ്เดชൈเดธി เด เดฒീเดธ (เดോเดคเดฎ്เดช് เดฎเดธാเดฒ เดเด്เดി )๐ฒ
****************************************************************
เดเดตเดถ്เดฏเดฎുเดณ്เดณ เดธാเดงเดจเด്เดเตพ
------------------------------------------
1) เดธൂเดി เดോเดคเดฎ്เดช് เดจുเดฑുเด്เด് - 1เดเดช്เดช്
2) เดฎിเตปเดธ്เดก് เดฎเด്เดเตบ - 150 เด്เดฐാം
3) เดฎเด്เดเตพเดชൊเดി - 1/2 เดธ്เดชൂเตบ
4) เดตเดฑുเดค്เดค് เดชൊเดിเด്เด เดชെเดฐിംเดീเดฐเดം -1/2เดธ്เดชൂเตบ
5) เดเดฐം เดฎเดธാเดฒเดชൊเดി - 3/4 เดธ്เดชൂเตบ
6) เดുเดฐുเดฎുเดณเด് เดชൊเดി - 3/4 เดธ്เดชൂเตบ
7) เดธเดตാเดณ เดെเดฑുเดคാเดฏി เด เดฐിเด്เดเดค് - 2เดเดฃ്เดฃം
8) เดชเด്เดเดฎുเดณเด് เดെเดฑുเดคാเดฏി เด เดฐിเด്เดเดค് - 4-5เดเดฃ്เดฃം
9) เดตെเดณുเดค്เดคുเดณ്เดณി เด เดฐിเด്เดเดค് - 6-7 เดเดฃ്เดฃം
10) เดเด്เดി เด เดฐിเด്เดเดค് - เดെเดฑിเดฏ เดเดท്เดฃം
11) เดเดฑിเดตേเดช്เดชിเดฒ - 2 เดคเดฃ്เด്
12) เดเด്เดി เดคേเด്เดാเดช്เดชാเตฝ - 1 1/2 เดเดช്เดช്
13) เดตെเดณ്เดณം - 4เดเดช്เดช്
14) เดเดช്เดช് - เดเดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
15) เดจെเดฏ്เดฏ് - 2- 3 เดตเดฒിเดฏ เดธ്เดชൂเตบ
เดคเดฏ്เดฏാเดฑാเด്เดുเดจ്เดจ เดตിเดงം
"""""""""""""""""""""""
เดจുเดฑുเด്เด് เดോเดคเดฎ്เดชും เดฎเด്เดเดจും เดเดดുเดി เดตൃเดค്เดคിเดฏാเด്เดി 3 เดคൊเด്เด് 5 เดตเดฐെเดฏുเดณ്เดณ เดേเดฐുเดตเดเดณും เดเดช്เดชും 4เดเดช്เดช് เดตെเดณ്เดณเดตും เดേเตผเดค്เดค് เดുเด്เดเดฑിเตฝ เดตേเดตിเด്เดുเด. เดเดฆ്เดฏเดค്เดคെ เดตിเดธിเตฝ เดตเดจ്เดจാเตฝ เดെเดฑിเดฏ เดคീเดฏിเตฝ เดตെเด്เด് 4 เดตിเดธിเตฝ เดตเดจ്เดจാเตฝ เดคീ เดเดซാเด്เดുเด. เดുเด്เดเตผ เดคുเดฑเดจ്เดจു เดคേเด്เดാเดช്เดชാเตฝ เดേเตผเดค്เดค് เดคിเดณเด്เดാเตฝ เดเดซാเด്เดുเด.
เดฎเดฑ്เดฑൊเดฐു เดชാเดจിเตฝ เดจെเดฏ്เดฏിเด്เด് 7 เดฎുเดคเตฝ10 เดตเดฐെเดฏുเดณ്เดณ เดേเดฐുเดตเดเตพ เดേเตผเดค്เดค് เดตเดดเดฑ്เดฑി เดฎൂเดค്เดคു เดตเดฐുเดฎ്เดชോเตพ เดുเดฐുเดฎുเดณเด് เดชൊเดിเดฏും เดเดฑിเดตേเดช്เดชിเดฒเดฏും เดേเตผเดค്เดค് เดฎൂเดช്เดชിเด്เดു เดเด്เดിเดฏിเดฒേเด്เด് เดേเตผเดค്เดค് เดเดชเดฏോเดിเด്เดാം๐ฒ๐ฒ.
เดเดค് เดจോเดฎ്เดชു เดാเดฒเดค്เดค് เด เดค്เดคാเดดเดค്เดคിเดจ് เดเดฒ്เดฒാം เดชเดฑ്เดฑിเดฏ เดเดฐു เดംเดช്เดฒീเดฑ്เดฑ് เดฎീเตฝ เดเดฃ്.
Comments
Post a Comment