KERALA STYLE SPICY ALEESA / HALEEM / HAREES (WHEAT MASALA KANJI)
KERALA STYLE SPICY ALEESA (WHEAT MASALA KANJI )
Aleesa is the malabari version of harees / haleem. Harees is an arabic dish in which
wheat is boiled & mixed with meat . Its a kind of porridge ( kanji ) which is an unavoidable dish among arab countries during the month of ramadan. These harees were introduced to hyderabadi army by arab soldiers . This is how harees reached india , particularly in hyderabad & then modified by hyderabadi people which resulted in formation of haleem. Haleem became one of the top most famous dish in hyderabad . Similarly when this reached to kerala ( among north kerala muslims) it became aleesa. Aleesa is a malabari porridge which is served during ramadan, for suhoor ( athazham ), & also for muslim salkarams ( party ). It is made by both chicken / mutton. Here we have used mutton along with broken wheat . We have made a little bit spicy version of aleesa than the regular one. In this month of ramdan , this is such a filling recipe for suhoor / or for dinner . Do try this recipe & let us know how it was in the comments section below & also do not forget to subscribe our blog to get updated☺☺. So here we go..
🍲Kerala style spicy Aleesa (wheat masala kanji) 🍲
*******************************************
------------------
1) Broken wheat - 1 cup
2) Minced mutton - 150 g
3) Turmeric powder - 1/2 teaspoon
4) Roasted fennel seed - 1/2 teaspoon
5) Garam masala - 3/4 teaspoon
6) Pepper powder - 3/4 teaspoon
7) Onions finely chopped - 2
8) Green chilli finely chopped - 4-5
9) Garlic finely chopped -6-7 nos
10) Ginger finely chopped - 1 small piece
11) Curry leaves - 2 stems
12) Thick coconut milk - 1 1/2 cups
13) Water - 4 cups
14) Salt - as required
15) Ghee - 2- 3 large teaspoon
Method
"" "" "" ""
Wash the broken wheat and minced mutton. In a pressure cooker along with washed broken wheat & minced mutton add 3 to 5 ingredients, salt and 4 cups water & close the lid . Let it cook & when its done with the first whistle, lower the flame (bring it to simmer) & wait for 4 more whistles. When the steam goes completely, open the lid of the cooker & add coconut milk into it. Let it boil & then turn of the flame.
Now in a pan put ghee & add ingredients 7 - 10 & saute it . When its cooked add pepper powder & curry leaves . Then pour this into the aleesa ( kanji ).
Kerala style spicy aleesa is ready to serve.
This is a perfect & complete meal for suhoor at ramadan .
----------------------------------------------------------------------
🍲കേരള സ്റ്റൈൽ സ്പൈസി അലീസ (ഗോതമ്പ് മസാല കഞ്ഞി )🍲
****************************************************************
ആവശ്യമുള്ള സാധനങ്ങൾ
------------------------------------------
1) സൂചി ഗോതമ്പ് നുറുക്ക് - 1കപ്പ്
2) മിൻസ്ഡ് മട്ടൺ - 150 ഗ്രാം
3) മഞ്ഞൾപൊടി - 1/2 സ്പൂൺ
4) വറുത്ത് പൊടിച്ച പെരിംജീരകം -1/2സ്പൂൺ
5) ഗരം മസാലപൊടി - 3/4 സ്പൂൺ
6) കുരുമുളക് പൊടി - 3/4 സ്പൂൺ
7) സവാള ചെറുതായി അരിഞ്ഞത് - 2എണ്ണം
8) പച്ചമുളക് ചെറുതായി അരിഞ്ഞത് - 4-5എണ്ണം
9) വെളുത്തുള്ളി അരിഞ്ഞത് - 6-7 എണ്ണം
10) ഇഞ്ചി അരിഞ്ഞത് - ചെറിയ കഷ്ണം
11) കറിവേപ്പില - 2 തണ്ട്
12) കട്ടി തേങ്ങാപ്പാൽ - 1 1/2 കപ്പ്
13) വെള്ളം - 4കപ്പ്
14) ഉപ്പ് - ആവശ്യത്തിന്
15) നെയ്യ് - 2- 3 വലിയ സ്പൂൺ
തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
"""""""""""""""""""""""
നുറുക്ക് ഗോതമ്പും മട്ടനും കഴുകി വൃത്തിയാക്കി 3 തൊട്ട് 5 വരെയുള്ള ചേരുവകളും ഉപ്പും 4കപ്പ് വെള്ളവും ചേർത്ത് കുക്കറിൽ വേവിക്കുക. ആദ്യത്തെ വിസിൽ വന്നാൽ ചെറിയ തീയിൽ വെച്ച് 4 വിസിൽ വന്നാൽ തീ ഓഫാക്കുക. കുക്കർ തുറന്നു തേങ്ങാപ്പാൽ ചേർത്ത് തിളച്ചാൽ ഓഫാക്കുക.
മറ്റൊരു പാനിൽ നെയ്യിട്ട് 7 മുതൽ10 വരെയുള്ള ചേരുവകൾ ചേർത്ത് വഴറ്റി മൂത്തു വരുമ്പോൾ കുരുമുളക് പൊടിയും കറിവേപ്പിലയും ചേർത്ത് മൂപ്പിച്ചു കഞ്ഞിയിലേക്ക് ചേർത്ത് ഉപയോഗിക്കാം🍲🍲.
ഇത് നോമ്പു കാലത്ത് അത്താഴത്തിന് എല്ലാം പറ്റിയ ഒരു കംപ്ലീറ്റ് മീൽ ആണ്.
Comments
Post a Comment